29.08.2019
Sezon cukiniowy jest u mnie w tym roku dość intensywny – no cóż, cukinia obrodziła nadzwyczaj dorodnie.Kolejny rarytas, który znika w mgnieniu oka. Ciasto ma lekki cytrynowy aromat, cukinia sprawia, że jest bardziej wilgotne i na dłużej zachowuje świeżość.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
3 jajka
1 i 1/3 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok wyciśnięty z cytryny
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej oraz sok z cytryny.
Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. 2/3 mieszanki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, krótko mieszamy.
Do pozostałej mąki dodajemy cukinię, mieszamy. Całość dodajemy do masy jajecznej. Ponownie delikatnie, krótko mieszamy (najlepiej przy użyciu szpatułki).
Keksówki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°, pieczemy ok 70 minut (do suchego patyczka).
Ciasto pozostawiamy na ok 15 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie ciasto możemy wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy sok z cytryny i ucieramy lukier. Gotowym polewamy zimne ciasto.