29.08.2019
Czy może być coś lepszego latem niż domowe jagodzianki??? Do ich zrobienia przymierzałam się już dość długo. Kiedy mój syn oznajmił, że idzie z babcią na jagody, wiedziałam że tym razem nie ominie mnie pieczenie domowych bułeczek. Ach, ten zapach rozchodzący się po całym mieszkaniu…. powiem Wam jedno, ślinka cieknie na samą myśl.
Składniki:
Zaczyn:
100 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mleka
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
3 jajka
1 szklanka cukru
100 g masła
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
ok 1 litra jagód
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko (do smarowania bułeczek)
Kruszonka:
150 g mąki
100 g cukru
100 g masła
Drożdże kruszymy do kubeczka, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy do momentu rozpuszczenia drożdży. Dodajemy mąkę, ponownie mieszamy. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 10 minut).
Jajka ucieramy z cukrem na puch. Mleko podgrzewamy, roztapiamy w nim masło.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, utarte jajka, olej, masło z mlekiem. Wyrabiamy gładkie ciasto. W razie gdyby kleiło się do rąk podsypujemy lekko mąką. Dobrze wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno 2-3 krotnie powiększyć swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy.
Jagody mieszamy z cukrem oraz mąką ziemniaczaną.
Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich krążki. Na środek każdego z nich nakładamy po łyżce jagód. Brzegi ciasta dobrze zlepiamy, nadajemy kształt bułeczki. Układamy na blaszce (sklejoną stroną do dołu). Pozostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier oraz miękkie masło. Zagniatamy kruszonkę.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem, wierzch posypujemy obficie kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º, pieczemy ok 25-30 minut.