03.06.2020
Sezon rabarbarowy powoli dobiega końca, dlatego nie mogłam odmówić mojej kochanej Szwagierce i nie przygarnąć kilku gałązek zerwanych prosto z ogródka. Przyznam, że nawet nie zastanawiałam się zbyt długo nad tym do czego go wykorzystam. Już od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto drożdżowe. Tym razem jednak nieco inna wersja. Dlaczego inna? Ciasto wyrabia się szybko, ma jednak dużo rzadszą konsystencję i niewielką ilość tłuszczu w składzie. Do blaszki przełożyłam je łyżką. W smaku jednak nie odbiega od tej tradycyjnej drożdżówki. Koniecznie spróbujcie. Dodatek rabarbaru możecie zastąpić oczywiście innymi owocami, świeżymi truskawkami, jagodami, morelami czy nawet pokrojonymi w kostkę jabłkami.
Składniki:
375 g mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki
50 g cukru
2 jajka
20 g drożdży
250 ml mleka
4 łyżki oleju
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
1/2 opakowanie cukru waniliowego
60 g masła
Dodatkowo:
300 g rabarbaru
3-4 łyżki cukru
Rabarbar oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
Mleko podgrzewamy (ma być letnie).
Drożdże wkruszamy do kubeczka. Dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i podgrzane mleko. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajka, olej i drożdżowy zaczyn. Wszystkie składniki miksujemy. Miskę z ciastem przykrywamy o odstawiamy na ok 30 minut w ciepłe miejsce.
Z masła, mąki cukru pudru i cukru waniliowego robimy kruszonkę.
Blaszkę o wymiarach 25×25 cm smarujemy masłem. Przekładamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Z zasypanego cukrem rabarbaru odlewamy powstały sok. Rabarbar rozkładamy równomiernie na całym cieście. Posypujemy obficie kruszonką. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180º piekarnika. Pieczemy ok 40-45 minut.
Smacznego