20.08.2020
Jakiś czas temu kupiłam masło orzechowe. Niestety okazało się, że wśród domowników poza mną nie znalazło ono swoich wielbicieli. No cóż. Trzeba było wymyślić coś aby się nie zmarnowało. Za oknem upał więc postanowiłam wykorzystać je d czegoś prostego i szybkiego w wykonaniu. Rach-ciach i powstały ciastka z masłem orzechowym. Zanim dobrze ostygły już połowa z nich została zjedzona.
Składniki (ok 30 sztuk):
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki soli
100 g masła
115 g masła orzechowego
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można pominąć)
Dodatkowo:
50 g gorzkiej czekoladyOba masła ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę, dodajemy jajko oraz wanilię i dokładnie miksujemy.
Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy do masy i krótko miksujemy do połączenia.
Czekoladę drobno siekamy, dodajemy do ciasta i mieszamy.
Formę z wyposażenia kuchenki wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze w dość dużych odstępach.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 15 minut. Gotowe odstawiamy do lekkiego przestygnięcia a następnie ściągamy z blaszki (gorące ciastka są miękkie i mogą się łatwo pokruszyć).