Placek amerykański (salceson)

06.10.2020

Ostatnio na blogu pojawiają się przepisy na ciasta proste i szybkie w wykonaniu. Pomyślałam, że to dobre propozycje nie tylko dla początkujących ale również dla tych, którzy nie mają czasu aby godzinami stać w kuchni. Dziś kolejny przepis na takie właśnie  ciasto. Mocno puszyste, lekkie, z dodatkiem jabłek – doskonałe do filiżanki popołudniowej kawy. W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się również szklankę posiekanych orzechów włoskich ( u mnie tym razem wersja bez). Jeśli więc macie w domu orzechy dodajecie je razem z jabłkami.

Składniki:

5 jajek

1,5 szklanki cukru

3 szklanki mąki pszennej – polecam Mąkę Tortową Pasja z Młynów Jelonki

1 szklanka oleju

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

4-5 jabłek

cukier puder do oprószenia

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, nie przerywając ucierania cienkim strumieniem dolewamy powoli olej. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Stopniowo dodajemy do ciasta.

Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę lub plastry. Dodajemy do ciasta (jest dość gęste) i delikatnie łączymy przy użyciu szpatułki.

Formę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 60 minut (do suchego patyczka). Studzimy.

Gotowe ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.

Smacznego

INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o.
Jelenie 66
07-302 Ostrów Mazowiecka 3

Dojazd
{t.} +48 29 645 75 60
{f.} +48 29 645 75 90