Ciasto „goście jadą”

28.10.2018

Są takie dni kiedy dostajesz telefon typu „wpadnę na kawę”, „będę u Ciebie za dwie godziny”. W domu po ostatnim wieczorze zero słodyczy, do sklepu nie zdążysz już wyjść a gości nie ma czym podjąć. Nie panikuj. Coś zaraz zaradzimy. Szykuj potrzebne składniki a zanim pojawią się przyjaciele Twój dom będzie pachniał świeżo pieczonym ciastem, które nie tylko świetnie smakuje ale również cieszy oko.

Składniki:

4-6 jabłek
cynamon
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:

cukier puder do oprószenia

Jabłka obieramy, kroimy na ósemki (lub mniejsze części jeśli jabłka są duże). Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej ciasno jabłka i obsypujemy obficie cynamonem.

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo ciągle miksując dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Gotową masę wylewamy na jabłka, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy 25-30 minut.

Gorące ciasto przekładamy na czystą ściereczkę i zwijamy jak roladę. Pozostawiamy w ściereczce do wystygnięcia. Zimne ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem. Aby ciasto wyglądało bardziej efektownie kroimy je lekko pod skosem.

Źródło: http://www.fascynacjeani.pl/ciasto-goscie-jada/

INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o.
Jelenie 66
07-302 Ostrów Mazowiecka 3
{t.} +48 29 645 75 60
{f.} +48 29 645 75 90