Magiczne ciasto

28.10.2018

Magiczne ciasto stało się internetowym hitem już jakiś czas temu. Mocno wilgotne, nie za słodkie – po prostu pyszne. A skąd jego magia? Otóż ciasto po upieczeniu schładzamy w lodówce, w tym czasie jego warstwy oddzielają się dzięki czemu wygląda jakby powstało z dwóch odrębnych ciast.

Składniki:

150 g mąki pszennej – u mnie mąka tortowa Pasja z Młynów Jelonki
150 g masła
150 g cukru pudru
5 jajek
sok z połowy cytryny
600 ml mleka
kilka kropli aromatu waniliowego lub śmietankowego

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia
Masło roztapiamy i studzimy.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy aromat i przestudzone masło. Łączymy. Nie przerywając miksowania dodajemy partiami przesianą mąkę i mleko. UWAGA!!! Masa jest bardzo płynna!!!

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i miksujemy do połączenia. Za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki łączymy delikatnie masę z ubitą pianą.

Blaszkę o wymiarach 17x27cm (u mnie ty razem była nieco większa więc ciasto jest nieco niższe) smarujemy masłem i oprószamy delikatnie mąką. Przelewamy ciasto. UWAGA!!! Forma musi być szczelna!!! Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160º, pieczemy ok 50-60 minut. Pod koniec pieczenia obserwujemy ciasto i jeśli zacznie pękać wyłączamy piekarnik.

Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Kiedy ciasto jest zimne schładzamy je dodatkowo w lodówce (ja swoje zostawiłam na całą noc) – w tym czasie wytwarzają się warstwy.

Gotowe posypujemy obficie cukrem pudrem.

Źródło: http://www.fascynacjeani.pl/magiczne-ciasto/

INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o.
Jelenie 66
07-302 Ostrów Mazowiecka 3
{t.} +48 29 645 75 60
{f.} +48 29 645 75 90