Jabłecznik zwyczajny

29.10.2018

Jabłecznik zwyczajny – ciasto, do którego wykonania nie potrzebujemy specjalnych umiejętności. Świetnie smakuje zarówno ze świeżymi jabłkami jak i tymi przygotowanymi w słoikach na sezon zimowy. Wystarczy, że do tych drugich dodacie cynamon i galaretkę cytrynową, która zapobiegnie rozpadaniu jabłek. Tak czy siak ciasto smakuje wyśmienicie.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej – u mnie Mąka Kurpiowska z Młynów Jelonki
6 łyżek mąki ziemniaczanej
5 jajek
1 szklanka cukru
1 kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:

1 kg kwaskowatych jabłek
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka skórki z cytryny (lub zamiennie cynamon)
Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy.

Masło roztapiamy i studzimy. Przelewamy je do miski miksera, dodajemy cukier i ucieramy aż cukier całkowicie się rozpuści. Ciągle miksując dodajemy kolejno jajka i ucieramy jeszcze kilka minut. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo łyżka po łyżce dodajemy wymieszane mąki.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy je z cukrem wanilinowym i skórką cytrynową.

Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Na spód wykładamy połowę ciasta i rozprowadzamy łyżką. Na ciasto wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 45-50 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Zimne ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.

Źródło: http://www.fascynacjeani.pl/jablecznik-zwyczajny/

INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o.
Jelenie 66
07-302 Ostrów Mazowiecka 3
{t.} +48 29 645 75 60
{f.} +48 29 645 75 90