Pączki wiedeńskie

03.03.2019

Składniki (na ok 25 gniazdek):

100 g masła
1 szklanka wody
szczypta soli
200 g mąki pszennej – polecam mąkę tortową Pasja z Młynów Jelonki
4 jajka
olej do smażenia

Lukier:

200 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki wrzątku

W rondelku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Do wrzącej dodajemy mąkę i mieszamy (trzymając jeszcze chwilę na ogniu) do uzyskania gładkiej, szklistej masy. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Zimną masę miksujemy, dodając kolejno jajko po jajku.

Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty (ok 10x10cm), każdy smarujemy delikatnie olejem. Ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i na papierze wyciskamy kółka (wielkość zależy od naszego uznania).

W garnku rozgrzewamy olej 3-4 cm głębokości (powinien mieć temp ok 180º), na rozgrzany wrzucamy po kilka gniazdek (papierem do góry, po chwili papier delikatnie odklejamy). Każde gniazdko smażymy po 4-5 minut z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku i pozostawiamy do wystudzenia.

Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny oraz wrzątek. Ucieramy do uzyskania aksamitnego lukru. Każde gniazdko maczamy w lukrze (ja robię to tylko z jednej strony), pozostawiamy na chwilę do zastygnięcia.

Źródło: http://www.fascynacjeani.pl/paczki-wiedenskie/

INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o.
Jelenie 66
07-302 Ostrów Mazowiecka 3
{t.} +48 29 645 75 60
{f.} +48 29 645 75 90