Szarlotka z kratką

20.03.2019

Składniki:

4 szklanki mąki pszennej – polecam Mąkę Tortową Pasja z Młynów Jelonki
200 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
3 żółtka

Masa jabłkowa:

2 kg jabłek
cukier do smaku
3-4 łyżki kaszy manny
cynamon

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Całość siekamy nożem do momentu aż mąka z masłem lekko się połączą. Dodajemy żółtka oraz jogurt, zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części (2/3 i 1/3). Chłodzimy 30 minut.

Formę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy większą częścią ciasta. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º na ok 15 min (do lekkiego zrumienienia).

Jabłka obieramy, dusimy i doprawiamy do smaku cukrem. Studzimy. Do zimnych dodajemy kaszę, mieszamy. Jabłka wykładamy na podpieczone ciasto.

Drugą część ciasta rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej lekko mąką. Wycinamy paski o szerokości ok 1,5cm, układamy kratkę na wierzchu ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy 35 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.

Zimne posypujemy cukrem pudrem.

Źródło: http://www.fascynacjeani.pl/szarlotka-z-kratka/

INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o.
Jelenie 66
07-302 Ostrów Mazowiecka 3
{t.} +48 29 645 75 60
{f.} +48 29 645 75 90