Kruche ciasto z waniliową pianką

26.05.2019

Wszelkie ciasta kruche są u nas stawiane na pierwszym miejscu. Uwielbiają je wszyscy. Proste i szybkie w wykonaniu, w połączeniu z owocami czy dżemem sprawdzą się świetnie zarówno do filiżanki kawy jak i piknikowym koszu. Inspiracją do dzisiejszego był słynny pleśniak. To nieco zmodyfikowana jego wersja – jednak tak samo pyszna.

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej – polecam mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki

½ szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g masła

5 żółtek

2 łyżeczki kakao

Piana:

5 białek

1 szklanka cukru

½ szklanki oleju

2 budynie waniliowe (po 40g bez cukru)

Dodatkowo:

2 słoiczki kwaśnego dżemu ( ja dałam z czarnej porzeczki)

cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz masło. Całość siekamy nożem do lekkiego połączenia. Dodajemy żółtka, zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Jedną jasną część oraz ciemną wkładamy do lodówki na ok 30 minut.

Formę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy pozostawionym jasnym ciastem. Na ciasto wykładamy dżem, dokładnie rozprowadzamy. Na tarce o grubych oczkach ścieramy na dżem ciemne ciasto.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier a następnie proszek budyniowy. Na końcu cienkim strumieniem, nie przerywając ucierania, dodajemy olej. Gotową pianę wykładamy na blaszkę. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy pozostałą część jasnego ciasta.

Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 40 minut. Studzimy. Gotowe posypujemy obficie cukrem pudrem.

Zródło:  http://www.fascynacjeani.pl/kruche-ciasto-z-waniliowa-pianka/

 

 

INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o.
Jelenie 66
07-302 Ostrów Mazowiecka 3
{t.} +48 29 645 75 60
{f.} +48 29 645 75 90