Ciasto drożdżowe z truskawkami

04.06.2019

Sezon na truskawki właśnie się rozkręca. Kocham je ze względu na smak ale również za niezliczone możliwości wykorzystania ich w kuchni. Dzisiaj przygotowałam pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Mój syn określił je po prostu jako „niebo w gębie”. Nie potrzebuję więcej rekomendacji. Dziecko prawdę powie

Składniki:

50 g świeżych drożdży

200 ml mleka

100 g cukru (można dać odrobinę więcej jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta)

3 jajka

3 żółtka

500 g mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki

100 g masła

400 g truskawek

Kruszonka:

100 g mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki

60 g zimnego masła

4 łyżki cukru

Mleko lekko podgrzewamy (ma być letnie).

Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki oraz niewielką ilość letniego mleka. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce (na ok 20-25 minut) i czekamy aż nasz rozczyn wyrośnie. Powinien ok 5-krotnie powiększyć swoją objętość.

Jajka oraz żółtka ucieramy z cukrem na puch.

Masło roztapiamy i studzimy.

Do większej miski przesiewamy mąkę. Na środku robimy zagłębienie i dodajemy rozczyn. Najlepiej drewnianą łyżką zagarniamy mąkę do środka, mieszając delikatnie z drożdżami. Dodajemy pozostałe letnie mleko i dalej mieszamy. Dodajemy utarte jajka, ciągle mieszając i zagarniając mąkę. Zaczynamy wyrabianie ciasta (ja użyłam w tym celu robota planetarnego), pod koniec dodajemy partiami roztopione masło.

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie ok 2-3 – krotnie powiększy swoją objętość.

Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę oraz cukier wsypujemy do miseczki, dodajemy zimne masło. Rozcieramy w palcach aż składniki połączą się i powstanie kruszonka.

Blaszkę o wymiarach 25×30 cm smarujemy masłem. Wyrośnięte ciasto przekładamy za pomocą szpatułki na blaszkę, rozprowadzając je tak aby zakryło całą formę. Na wierzch układamy ćwiartki truskawek. posypujemy kruszonką.

Tak przygotowane ciasto odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce aby wyrosło. Po tym czasie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 35 minut.

Źrodło: http://www.fascynacjeani.pl/ciasto-drozdzowe-z-truskawkami-2/

INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o.
Jelenie 66
07-302 Ostrów Mazowiecka 3
{t.} +48 29 645 75 60
{f.} +48 29 645 75 90