Sernik z chałwą

11.07.2018

Lato latem ale czasami przychodzi dzień kiedy mam ochotę na coś bardziej słodkiego. Taki właśnie jest sernik z chałwą. Delikatny, mocno wilgotny i mega słodki. Dodatek chałwy sprawia, że jego smak jest niepowtarzalny. Sernik w oryginalnym przepisie był dodatkowo ozdobiony polewą chałwową – jednak dla mnie to już trochę zbyt dużo słodyczy.

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej – u mnie Mąka Tortowa Pasja z Młynów Jelonki
1 szklanka mąki krupczatki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 jajko
130 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa serowa:

1 kg twarogu (użyłam twarogu w wiaderku)
5 jajek
1 szklanka śmietany 30%
¾ szklanki cukru
300 g chałwy waniliowej (u mnie mieszana marmurkowa i waniliowa)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki wanilii lub olejku waniliowego
Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy krupczatkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia oraz masło. Wszystko siekamy nożem tak aby suche składniki połączyły się wstępnie z masłem. Dodajemy śmietanę, jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Formę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, zapiekamy ok 15 minut (ciasto ma się lekko zarumienić).

Ser miksujemy z cukrem, dodajemy kolejno żółtka, śmietanę, mąkę ziemniaczaną, wanilię. Całość dokładnie miksujemy. Chałwę kruszymy, delikatnie za pomocą szpatułki łączymy z masą serową. Białka ubijamy na sztywno. Pianę stopniowo dodajemy do masy serowej i również za pomocą szpatułki łączymy do uzyskania gładkiej konsystencji. Całość przelewamy na podpieczone ciasto.

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej – na najniższej półce piekarnika ustawiamy blachę z gorącą wodą. Na wyższej półce stawiamy formę z ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170º przez ok 60 minut.

Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Źródło: http://www.fascynacjeani.pl/sernik-z-chalwa/

INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o.
Jelenie 66
07-302 Ostrów Mazowiecka 3
{t.} +48 29 645 75 60
{f.} +48 29 645 75 90