Muffiny kawowo-czekoladowe

27.02.2020

Już nie raz powtarzałam i będę powtarzać, że jeśli najdzie Was nagła ochota na małe, słodkie co nieco – najprostszym rozwiązaniem są muffiny. Do wyboru do koloru – przepisów na nie jest tysiące. Ja dziś podam Wam kolejny. Tym razem prawdziwa bomba czekoladowo-kawowa. Zapach jaki roznosi się podczas ich pieczenia pobudza wszystkie kubki smakowe a sam smak…. co tu dużo mówić. Trzeba spróbować.

Składniki:

 

1 ½ szklanki mąki pszennej – polecam Mąkę Tortową Pasja z Młynów Jelonki

1 ½ szklanki jogurtu naturalnego

½ szklanki cukru pudru

150 ml oleju

1 jajko

½ tabliczki gorzkiej czekolady

2 łyżki kakao

4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy kawę oraz cukier puder.

W drugim naczyniu miksujemy jajko, olej oraz jogurt. Dodajemy do suchych składników, mieszamy do powstania jednolitej masy.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Każdą z nich wypełniamy ciastem do wysokości 2/3 foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 20 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.

Smacznego

INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o.
Jelenie 66
07-302 Ostrów Mazowiecka 3
{t.} +48 29 645 75 60
{f.} +48 29 645 75 90