Sernik delikatny

27.02.2020

Lekki i puszysty – sernik właśnie taki, jakie lubię najbardziej. Dawnej był ciastem typowo świątecznym, pieczonym na rodzinne uroczystości lub inne ważne okazje. Dziś to ciasto pojawiające się na stołach równie często jak tradycyjne ucierane z owocami. Niektórzy pewnie skrytykują przepis za użycie twarogu z wiaderka, ale zapewniam, że do tego właśnie przepisu jest to twaróg idealny. Wielbiciele bakalii mogą dodać do niego rodzynki lub kandyzowane owoce.

Składniki:

 

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki

1 szklanka cukru

2/3 kostki masła

4 żółtka (białka zostawiamy)

5-6 łyżek śmietany 18% lub jogurtu naturalnego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 kg twarogu z wiaderka

6 jajek

2 budynie waniliowe (na 1/2 l mleka)

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1/2 szklanki oleju

2 szklanki mleka

Beza:

4 białka (pozostałe z ciasta)

3/4 szklanki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

kakao do posypania ciasta

cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy masło. Wszystko siekamy nożem do momentu aż składniki lekko się połączą. Dodajemy żółtka oraz śmietanę – zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3). Zawijamy w folię i schładzamy przez 2-3 godziny.

Formę o wymiarach 25x36cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Spód wyklejamy większą częścią ciasta, posypujemy delikatnie warstwą kakao.

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Kiedy masa zwiększy swoją objętość dodajemy stopniowo proszek budyniowy a następnie twaróg. Ucieramy na gładką masę. Pod koniec ucierania dodajemy powoli mleko oraz olej.

Z białek ubijamy sztywną pianę. Delikatnie przy pomocy rózgi lub szpatułki łączymy z masą serową.

Masę wylewamy na ciasto (nie martwcie się jeśli drobinki kakao dostaną się do środka sera). Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 20 minut (aż ser lekko się zezłoci – może to potrwać odrobinę dłużej, wszystko zależy od piekarnika).

W tym czasie z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładamy na zapieczony ser, na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy resztę ciasta.

Całość wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez ok 40 minut. Gotowy sernik pozostawiamy na ok 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Gotowe ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego

INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o.
Jelenie 66
07-302 Ostrów Mazowiecka 3

Dojazd
{t.} +48 29 645 75 60
{f.} +48 29 645 75 90