Włoskie ciasto 12 łyżek

05.05.2020

Czasem przychodzą dni, że ma się ochotę na coś słodkiego, smacznego a do tego szybkiego i prostego w wykonaniu. Takie właśnie jest włoskie ciasto 12 łyżek. Skąd ta nazwa? Z pewnością jeśli spojrzycie na listę potrzebnych składników sami wywnioskujecie, że większość z nich potrzebna jest w ilości właśnie dwunastu łyżek. Ciasto jest wilgotne, lekko sprężyste i pyszne. Koniecznie spróbujcie.

Składniki:

3 jajka

12 łyżek cukru

12 łyżek mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki

12 łyżek mleka

12 łyżek oleju słonecznikowego

sok z 1/2 cytryny

8g proszku do pieczenia

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia

Jajka ucieramy z cukrem na puch, stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy mleko oraz olej. ńa końcu powoli wlewamy sok z cytryny, dokładnie mieszamy.

Dno tortownicy o średnicy 22cm wykładamy papierem. Przelewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 35 minut (do suchego patyczka). Pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch gotowego ciasta posypujemy obficie cukrem pudrem.


Smacznego :)

INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o.
Jelenie 66
07-302 Ostrów Mazowiecka 3
{t.} +48 29 645 75 60
{f.} +48 29 645 75 90