Ciasto ucierane z owocami

25.09.2020

Czasem te najprostsze przepisy okazują się być najlepszymi. Tak właśnie jest w przypadku tego na ciasto ucierane z owocami. Ciasto wychodzi pulchniutkie, dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej lekko wilgotne i znika w mgnieniu oka. Możecie użyć do niego dowolnych owoców – u mnie tym razem wylądowały w nim jabłka i gruszki. Polecam kiedy macie ochotę na coś słodkiego lub kiedy mają się pojawić niespodziewani goście.

Składniki:

200 g mała

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru pudru

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

Dodatkowo:

1 duże jabłko

1 gruszka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

cukier puder do oprószenia

Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy po jednym jajku a następnie przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy (ciasto jest gęste).

Jabłko i gruszkę obieramy, kroimy w kostkę, oprószamy mąką ziemniaczaną. Owoce układamy na wierzchu ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 45-50 minut (do suchego patyczka). Studzimy.

Wystudzone ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.

Smacznego :)

INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o.
Jelenie 66
07-302 Ostrów Mazowiecka 3

Dojazd
{t.} +48 29 645 75 60
{f.} +48 29 645 75 90