15.08.2018
Dwukolorowe ciasto z owocami to idealna propozycja na letni deser. Proste w wykonaniu, wilgotne, puszyste – znika zanim jeszcze zdąży wystygnąć. Do ciasta możecie dodać dowolne owoce, także te z kompotu. W moim tym razem pojawiły się śliwki i borówki. Oprószone cukrem pudrem smakuje wybornie z filiżanką kawy. Jeśli lubicie bardziej słodkie wersje ciast, wierzch możecie ozdobić polewą czekoladową.
Składniki:
200 g masła
1 i ¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 i ½ szklanki mąki pszennej – u mnie Mąka Kurpiowska z Młynów Jelonki
3-4 łyżki ciemnego kakako
Dodatkowo:
500 g śliwek
150 g borówki amerykańskiej
cukier puder do oprószenia
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy stanie się białe i puszyste dodajemy stopniowo po jednym jajku a następnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na dwie nierówne części.
Formę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wylewamy większą część ciasta.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki, kroimy w ćwiartki. Część borówek i pokrojonych śliwek układamy na cieście (aby zapobiec dodatkowo ich opadnięciu na dno możemy obtoczyć je lekko w mące ziemniaczanej). Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao, krótko miksujemy, wylewamy na owoce. Na wierzch układamy pozostałą część owoców.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°, pieczemy ok 50 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
Wystudzone ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.
Źródło: http://www.fascynacjeani.pl/dwukolorowe-ciasto-z-owocami/