28.10.2018
Są takie dni kiedy dostajesz telefon typu „wpadnę na kawę”, „będę u Ciebie za dwie godziny”. W domu po ostatnim wieczorze zero słodyczy, do sklepu nie zdążysz już wyjść a gości nie ma czym podjąć. Nie panikuj. Coś zaraz zaradzimy. Szykuj potrzebne składniki a zanim pojawią się przyjaciele Twój dom będzie pachniał świeżo pieczonym ciastem, które nie tylko świetnie smakuje ale również cieszy oko.
Składniki:
4-6 jabłek
cynamon
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Jabłka obieramy, kroimy na ósemki (lub mniejsze części jeśli jabłka są duże). Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej ciasno jabłka i obsypujemy obficie cynamonem.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo ciągle miksując dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Gotową masę wylewamy na jabłka, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy 25-30 minut.
Gorące ciasto przekładamy na czystą ściereczkę i zwijamy jak roladę. Pozostawiamy w ściereczce do wystygnięcia. Zimne ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem. Aby ciasto wyglądało bardziej efektownie kroimy je lekko pod skosem.
Źródło: http://www.fascynacjeani.pl/ciasto-goscie-jada/