03.03.2019
Składniki (na ok 25 gniazdek):
100 g masła
1 szklanka wody
szczypta soli
200 g mąki pszennej – polecam mąkę tortową Pasja z Młynów Jelonki
4 jajka
olej do smażenia
Lukier:
200 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki wrzątku
W rondelku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Do wrzącej dodajemy mąkę i mieszamy (trzymając jeszcze chwilę na ogniu) do uzyskania gładkiej, szklistej masy. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zimną masę miksujemy, dodając kolejno jajko po jajku.
Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty (ok 10x10cm), każdy smarujemy delikatnie olejem. Ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i na papierze wyciskamy kółka (wielkość zależy od naszego uznania).
W garnku rozgrzewamy olej 3-4 cm głębokości (powinien mieć temp ok 180º), na rozgrzany wrzucamy po kilka gniazdek (papierem do góry, po chwili papier delikatnie odklejamy). Każde gniazdko smażymy po 4-5 minut z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku i pozostawiamy do wystudzenia.
Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny oraz wrzątek. Ucieramy do uzyskania aksamitnego lukru. Każde gniazdko maczamy w lukrze (ja robię to tylko z jednej strony), pozostawiamy na chwilę do zastygnięcia.
Źródło: http://www.fascynacjeani.pl/paczki-wiedenskie/