03.03.2019
Kruche, delikatne, słodkie – takie jakie pamiętam z czasów dzieciństwa. Kiedy zajrzałam ostatnio do szuflady i na jej dnie znalazłam starą nakładkę na maszynkę do mięsa, wiedziałam, że dziś powstaną właśnie kruche ciastka z maszynki. Ich wykonanie nie wymaga zbyt wiele wysiłku a efekt najzwyczajniej w świecie rozpływa się ustach. Ciasteczka znikają w mgnieniu oka – to idealne małe co nieco dla dzieciaków. Dziś podam Wam przepis na te tradycyjne kruche oraz wersję kakaową.
Składniki:
400 g mąki pszennej – polecam mąkę tortową Pasja z Młynów Jelonki
100 g cukru
1 cukier waniliowy (16g)
2 żółtka
200 g masła (najlepiej prawdziwego, ale spokojnie możecie użyć też margaryny do pieczenia)
2 łyżki kwaśniej śmietany lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasteczka kakaowe:
350 g mąki pszennej – polecam tortową Pasję z Młynów Jelonki
50 g kakao
100 g cukru
1 cukier waniliowy (16g)
2 żółtka
200 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia (w przypadku ciastek kakaowych również kakao), mieszamy. Masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do mąki i całość siekamy nożem aż składniki nieco się połączą. Dodajemy, śmietanę i żółtka. Wszystkie składniki krótko zagniatamy na gładkie ciasto (powinno być miękkie jak plastelina).
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na maszynkę do mięsa nakładamy końcówkę do ciastek. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą z nich przepuszczamy przez maszynkę wyciskając ciastka o długości ok 10cm. Układamy je na blaszce. Każdą partię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 15 minut (do uzyskania złotego koloru). Przed zdjęciem z blaszki lekko studzimy (po wyjęciu z piekarnika ciastka są jeszcze miękkie). Teraz pozostaje tylko delektować się smakiem.
Źródło: http://www.fascynacjeani.pl/ciastka-jak-z-dawnych-lat/