26.05.2019
Wszelkie ciasta kruche są u nas stawiane na pierwszym miejscu. Uwielbiają je wszyscy. Proste i szybkie w wykonaniu, w połączeniu z owocami czy dżemem sprawdzą się świetnie zarówno do filiżanki kawy jak i piknikowym koszu. Inspiracją do dzisiejszego był słynny pleśniak. To nieco zmodyfikowana jego wersja – jednak tak samo pyszna.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej – polecam mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
5 żółtek
2 łyżeczki kakao
Piana:
5 białek
1 szklanka cukru
½ szklanki oleju
2 budynie waniliowe (po 40g bez cukru)
Dodatkowo:
2 słoiczki kwaśnego dżemu ( ja dałam z czarnej porzeczki)
cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz masło. Całość siekamy nożem do lekkiego połączenia. Dodajemy żółtka, zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Jedną jasną część oraz ciemną wkładamy do lodówki na ok 30 minut.
Formę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy pozostawionym jasnym ciastem. Na ciasto wykładamy dżem, dokładnie rozprowadzamy. Na tarce o grubych oczkach ścieramy na dżem ciemne ciasto.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier a następnie proszek budyniowy. Na końcu cienkim strumieniem, nie przerywając ucierania, dodajemy olej. Gotową pianę wykładamy na blaszkę. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy pozostałą część jasnego ciasta.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 40 minut. Studzimy. Gotowe posypujemy obficie cukrem pudrem.