04.06.2019
Sezon na truskawki właśnie się rozkręca. Kocham je ze względu na smak ale również za niezliczone możliwości wykorzystania ich w kuchni. Dzisiaj przygotowałam pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Mój syn określił je po prostu jako „niebo w gębie”. Nie potrzebuję więcej rekomendacji. Dziecko prawdę powie
Składniki:
50 g świeżych drożdży
200 ml mleka
100 g cukru (można dać odrobinę więcej jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta)
3 jajka
3 żółtka
500 g mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki
100 g masła
400 g truskawek
Kruszonka:
100 g mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki
60 g zimnego masła
4 łyżki cukru
Mleko lekko podgrzewamy (ma być letnie).
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki oraz niewielką ilość letniego mleka. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce (na ok 20-25 minut) i czekamy aż nasz rozczyn wyrośnie. Powinien ok 5-krotnie powiększyć swoją objętość.
Jajka oraz żółtka ucieramy z cukrem na puch.
Masło roztapiamy i studzimy.
Do większej miski przesiewamy mąkę. Na środku robimy zagłębienie i dodajemy rozczyn. Najlepiej drewnianą łyżką zagarniamy mąkę do środka, mieszając delikatnie z drożdżami. Dodajemy pozostałe letnie mleko i dalej mieszamy. Dodajemy utarte jajka, ciągle mieszając i zagarniając mąkę. Zaczynamy wyrabianie ciasta (ja użyłam w tym celu robota planetarnego), pod koniec dodajemy partiami roztopione masło.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie ok 2-3 – krotnie powiększy swoją objętość.
Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę oraz cukier wsypujemy do miseczki, dodajemy zimne masło. Rozcieramy w palcach aż składniki połączą się i powstanie kruszonka.
Blaszkę o wymiarach 25×30 cm smarujemy masłem. Wyrośnięte ciasto przekładamy za pomocą szpatułki na blaszkę, rozprowadzając je tak aby zakryło całą formę. Na wierzch układamy ćwiartki truskawek. posypujemy kruszonką.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce aby wyrosło. Po tym czasie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 35 minut.
Źrodło: http://www.fascynacjeani.pl/ciasto-drozdzowe-z-truskawkami-2/