27.02.2020
Już nie raz powtarzałam i będę powtarzać, że jeśli najdzie Was nagła ochota na małe, słodkie co nieco – najprostszym rozwiązaniem są muffiny. Do wyboru do koloru – przepisów na nie jest tysiące. Ja dziś podam Wam kolejny. Tym razem prawdziwa bomba czekoladowo-kawowa. Zapach jaki roznosi się podczas ich pieczenia pobudza wszystkie kubki smakowe a sam smak…. co tu dużo mówić. Trzeba spróbować.
Składniki:
1 ½ szklanki mąki pszennej – polecam Mąkę Tortową Pasja z Młynów Jelonki
1 ½ szklanki jogurtu naturalnego
½ szklanki cukru pudru
150 ml oleju
1 jajko
½ tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy kawę oraz cukier puder.
W drugim naczyniu miksujemy jajko, olej oraz jogurt. Dodajemy do suchych składników, mieszamy do powstania jednolitej masy.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Każdą z nich wypełniamy ciastem do wysokości 2/3 foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 20 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
Smacznego