02.08.2018
Pleśniak, charataniec, skubaniec – jedno ciasto pod wieloma nazwami. Przełożony ulubionym dżemem lub świeżymi owocami smakuje wyśmienicie. U mnie dziś wersja ze śliwkami. W tym roku śliwki smakują mi szczególnie dlatego wykorzystuję je kiedy tylko się da.
Składniki:
400 g mąki pszennej – u mnie Mąka Tortowa Pasja z Młynów Jelonki
200 g masła
4 jajka
1 szklanka cukru + ¾ szklanki do piany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
800 g śliwek
cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i masło. Całość siekamy krótko nożem. Dodajemy żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i krótko zagniatamy do połączania składników. Wszystkie części ciasta zawijamy w folię. Wkładamy na ok godzinę do lodówki.
Formę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód na tarce o grubych oczkach ścieramy jedną część jasnego ciasta.
Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek i w zależności od wielkości kroimy na połówki lub ćwiartki. Układamy skórką do dołu na cieście. Jeśli śliwki są kwaśne możemy posypać je lekko cukrem. Na śliwki ścieramy ciemne ciasto. UWAGA!!!! JEŚLI OWOCE SĄ BARDZO SOCZYSTE, WÓWCZAS NA JASNE CIASTO OD RAZU ŚCIERAMY WARSTWĘ CIEMNEGO I DOPIERO UKŁADAMY OWOCE!!!
Z białek ubijamy sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Gotową pianę wykładamy na ciasto. Na wierzch ścieramy drugą część jasnego ciasta.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy 45 minut. Studzimy. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: http://www.fascynacjeani.pl/plesniak-ze-sliwkami/