21.07.2020
Sezon truskawkowy w pełni. Stragany na rynku aż proszą aby do nich podejść. Truskawki to nie tylko sezonowy smakołyk ale również nieocenione źródło zdrowia dla naszego organizmu. Poleca się je reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Truskawki działają też dobroczynnie na serce: obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Są też małokaloryczne ponieważ ich skład to aż 90% wody. Jedzmy je więc bez wyrzutów sumienia.
Truskawki to również bezcenny skarb w naszej kuchni, doskonały dodatek do ciast, deserów czy przetworów. Ja mam dziś dla Was propozycję na łatwe, szybkie i tanie ciasto drożdżowe z truskawkami. Gwarantuję, że znika w mgnieniu oka.500 g mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki
50 g drożdży
50 g cukru
250 ml mleka
2 jajka
2 łyżki oleju
Kruszonka:
100 g masła
5 łyżek mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki
5 łyżek cukru
Dodatkowo:
ok 500 g świeżych truskawekMleko podgrzewamy – ma być letnie.
Do mleka wkruszamy drożdże i dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajka, olej a na końcu mleko wymieszane z drożdżami. Wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Z masła, cukru i mąki zagniatamy kruszonkę.
Truskawki odszypułokujemy. Większe kroimy na pół.
Blaszkę o wymiarach 40×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Równomiernie rozprowadzamy i odstawiamy jeszcze na kilka minut do lekkiego wyrośnięcia. Na wierzchu ciasta układamy truskawki. Całość posypujemy kruszonką.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170º piekarnika, pieczemy ok 40 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.