25.09.2020
Czasem te najprostsze przepisy okazują się być najlepszymi. Tak właśnie jest w przypadku tego na ciasto ucierane z owocami. Ciasto wychodzi pulchniutkie, dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej lekko wilgotne i znika w mgnieniu oka. Możecie użyć do niego dowolnych owoców – u mnie tym razem wylądowały w nim jabłka i gruszki. Polecam kiedy macie ochotę na coś słodkiego lub kiedy mają się pojawić niespodziewani goście.
Składniki:
200 g mała
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
Dodatkowo:
1 duże jabłko
1 gruszka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier puder do oprószeniaMasło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy po jednym jajku a następnie przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy (ciasto jest gęste).
Jabłko i gruszkę obieramy, kroimy w kostkę, oprószamy mąką ziemniaczaną. Owoce układamy na wierzchu ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 45-50 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
Wystudzone ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.