Zawijana drożdżówka cynamonowa

22.10.2020

Za oknem szaro, buro i ponuro. Chwilami chciałoby się wskoczyć pod ciepły kocyk i pozostać tam przez cały dzień. Ja osobiście wolę jednak wkroczyć do kuchni i przygotować dla moich bliskich coś pysznego. Dziś powstała drożdżówka. Jednak nie taka zwykła bo z dodatkiem mojej ulubionej przyprawy – cynamonu. Choć nie do końca wiedziałam czy ten „cynamonowy eksperyment” się uda to efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Drożdżówka wyszła pyszna i aromatyczna. Koniecznie spróbujcie.

Składniki:
 
Ciasto:
 
4 szklanki mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki
 
3 jajka
 
szczypta soli
 
12 łyżek cukru
 
50g świeżych drożdży
 
175g  masła
 
3/4 szklanki mleka
 
100 g gęstej śmietany 18%
 
Kruszonka:
 
50 g masła
 
50 g cukru
 
100 g mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki
 
2 łyżki mielonego cynamonu
 
Dodatkowo:
 
1 łyżka masła
 
4-5 łyżek cukru
 
4-5 łyżek cynamonu
 
1 jajko do posmarowania ciasta
 
Masło roztapiamy i studzimy. Mleko lekko podgrzewamy (ma być letnie). Drożdże rozcieramy ze śmietaną i 2 łyżkami cukru (nie musimy odstawiać do wyrośnięcia)
 
Jajka ucieramy z pozostałym cukrem i szczyptą soli na puch. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, drożdże, mleko oraz masło. Zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto – do momentu aż będzie ładnie odchodzić od rąk ( w razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką). Gotowe ciasto formujemy w kulę, miskę oprószamy mąką. Wkładamy ciasto. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny. W tym czasie ciasto musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkowujemy na prostokąt wielkości ok 35x50cm.
 
Masło roztapiamy, studzimy. Wystudzonym smarujemy płat ciasta. Posypujemy obficie cukrem oraz cynamonem.
 
Całość zwijamy jak roladę, zaczynając od dłuższego brzegu ciasta.
 
Blaszkę 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Zwinięte ciasto kroimy na ok 12 jednakowej grubości plastrów. Każdy z nich układamy obok siebie na blaszce. Ponownie dostawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
 
Jajko roztrzepujemy, smarujemy nim wierzch ciasta.
 
Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę, cukier i masło oraz cynamon przekładamy do miski. W palcach rozcieramy składniki do momentu powstania kruszonki. Gotową posypujemy bułeczki.
 
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 35-40 minut. Studzimy.

Smacznego

INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o.
Jelenie 66
07-302 Ostrów Mazowiecka 3

Dojazd
{t.} +48 29 645 75 60
{f.} +48 29 645 75 90