Ciastka ślimaczki

19.04.2021

Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Nie zawsze jednak mamy coś pod ręką. Na ratunek przychodzą wtedy ciasteczka ślimaczki. Proste w wykonaniu, mocno kruche i pyszne. Moja rodzina je uwielbia, ledwo udało mi się przechwycić kilka do zrobienia zdjęć.

Składniki:

1 i 2/3 szklanki mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki

½ szklanki cukru

½ łyżeczki proszku do pieczenia

150 g masła

2 żółtka

1 łyżka śmietany 18%

1 łyżka kakao

1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

białko do smarowania ciasta

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier i masło. Całość siekamy do lekkiego połączenia składników. Dodajemy żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto.

Dzielimy na 2 części.  Do jednej dodajemy kakao oraz cynamon. Zawijamy w folię i wkładamy na ok 30 minut do zamrażarki.

Jasne ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (ok ½ cm grubości), wierzch smarujemy białkiem.

Ciemne ciasto rozwałkowujemy na tą samą wielkość. Kładziemy na jasnym cieście. Delikatnie wałkujemy. Smarujemy białkiem i zwijamy w rulon. Zawijamy w folię i wkładamy na ok 30 minut do zamrażarki.

Schłodzone ciasto kroimy na plasterki ok ½ cm szerokości. Układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 15 minut. Studzimy.
Smacznego

INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o.
Jelenie 66
07-302 Ostrów Mazowiecka 3

Dojazd
{t.} +48 29 645 75 60
{f.} +48 29 645 75 90