01.06.2021
To ciasto powstało tym razem na prośbę mojej mamy, a raczej jako zaspokojenie jej zachcianki na coś słodkiego. Zajrzałam do lodówki i gdzieś na półce rzuciły mi się w oczy stojące na niej serki waniliowe. Pomyślałam, że to jest właśnie to czego potrzebuję. Raz, dwa, trzy i powstało pyszne i puszyste ciasto ucierane z serkiem waniliowym.
Składniki:
250 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
4 jajka
400 g serka waniliowego homogenizowanego
2,5 szklanki mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
cukier puder do oprószeniaMasło ucieramy na puch. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo cukier a następnie po jednym jajku. Kiedy masa będzie gładka dodajemy serki waniliowe a na końcu przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto jest dość gęste.
Formę 20x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i rozprowadzamy na całej powierzchni formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 50 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
Zimne ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.