Puszyste ciasto z serkiem waniliowym

01.06.2021

To ciasto powstało tym razem na prośbę mojej mamy, a raczej jako zaspokojenie jej zachcianki na coś słodkiego. Zajrzałam do lodówki i gdzieś na półce rzuciły mi się w oczy stojące na niej serki waniliowe. Pomyślałam, że to jest właśnie to czego potrzebuję. Raz, dwa, trzy i powstało pyszne i puszyste ciasto ucierane z serkiem waniliowym.
Składniki:

250 g miękkiego masła

1 szklanka cukru

4 jajka

400 g serka waniliowego homogenizowanego

2,5 szklanki mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia

Masło ucieramy na puch. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo cukier a następnie po jednym jajku. Kiedy masa będzie gładka dodajemy serki waniliowe a na końcu przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto jest dość gęste.

Formę 20x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i rozprowadzamy na całej powierzchni formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 50 minut (do suchego patyczka). Studzimy.

Zimne ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego

INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o.
Jelenie 66
07-302 Ostrów Mazowiecka 3

Dojazd
{t.} +48 29 645 75 60
{f.} +48 29 645 75 90