22.06.2021
Nadeszły nareszcie tak długo wyczekiwane ciepłe i słoneczne dni, lada chwila rozpoczną się wakacje a co za tym idzie częste wypady w plener lub nad wodę. Moje dzieciaki zawsze podczas takich rodzinnych wyjazdów upominają się o coś słodkiego. Najlepszym rozwiązaniem jest wtedy spakowanie do piknikowego kosza domowego ciasta, najlepiej takiego z dodatkiem owoców. Dziś przepis na szybkie i proste ciasto piknikowe z truskawkami i kokosową kruszonką . Lekkie, puszyste i wilgotne. Do jego przygotowania potrzeba niewiele składników i pewnością każdy znajdzie je w swojej kuchni. Do ciasta możecie dodać dowolne owoce, z każdymi smakuje wyśmienicie i znika w mgnieniu oka. Ja swoje urozmaiciłam dodatkowo kokosową kruszonkę ale równie dobrze możecie posypać je obficie cukrem pudrem.
Składniki:
5 jajek
250 g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
200 ml mleka w temperaturze pokojowej
125 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
450 g mąki pszennej – polecam Mąkę Tortową Pasja z Młynów Jelonki
Kruszonka kokosowa:
125 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
6 łyżek mąki
6 łyżek wiórków kokosowych
Dodatkowo:
ok 300 g umytych i odszypułkowanych truskawekJajka wbijamy do miski, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy na puszystą masę (powinna ona znacznie zwiększyć swoją objętość). Nie przerywając ubijania cienkim strumieniem dolewamy powoli olej a następnie mleko.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, porcjami dodajemy do masy jajecznej i delikatnie łączymy.
Formę o wymiarach 25×36 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto, delikatnie wyrównujemy. Truskawki dzielimy na pół (jeśli są duże można pokroić je na mniejsze części i dodatkowo oprószyć mąką ziemniaczaną aby nie puściły soku w głąb ciasta), układamy na wierzchu ciasta (przekrojoną częścią do góry).
Przygotowujemy kruszonkę. Masło przekładamy do miski, dodajemy cukier, mąkę oraz wiórki. Rozcieramy w palcach do momentu uzyskania kruszonki (jednak nie za długo aby masło nie rozpuściło się od ciepłych dłoni). Gotową posypujemy wierzch ciasta.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 60 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
Szybkie i proste ciasto piknikowe z truskawkami i kokosową kruszonką gotowe .