21.09.2021
Sezon jesienny zawsze kojarzy mi się ze śliwkami. Kocham ich smak pod każdą postacią. Dżemy, powidła, suszone, ciasta…. można z nich zrobić naprawdę wiele. Jednak dziś musi być słodkie i aromatyczne ciacho. Najlepsze ciasto ze śliwkami jakie jadłam. W ciągu miesiąca robiłam je już wielokrotnie a i nieskromnie pochwalę, że upiekł je samodzielnie mój 11-letni syn – to było jego pierwsze ciasto w życiu i wyszło obłędne.
Składniki:
450 g mąki Krupczatki Pasja z Młynów Jelonki
250 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru pudru
5 żółtek
Piana:
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 kg śliwek
1 łyżka mąki ziemniaczanejMąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i masło. Wszystko siekamy nożem do lekkiego połączenia składników. Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3).
Mniejszą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Spód tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy równomiernie ciastem. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º i zapiekamy ok 15-20 minut na złoty kolor.
Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek i kroimy na 4 części (w kostkę). Posypujemy mąką ziemniaczaną i wykładamy na zapieczony spód (skórką do dołu).Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier (każda łyżka cukru musi się dobrze rozpuścić zanim dodamy kolejną). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy. Lśniącą i sztywną pianę wykładamy na śliwki. Na wierzch na tarce o dużych oczkach ścieramy schłodzoną część ciasta.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175º, zapiekamy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 155º i pieczemy 30 minut. Najlepsze ciasto ze śliwkami gotowe