17.09.2018
Składniki:
Ciasto:
450 g mąki pszennej – u mnie mąka tortowa Pasja z Młynów Jelonki
200 g zimnego masła
5 żółtek
150 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Pianka waniliowa:
5 białek
150 g cukru
2 budynie waniliowe (po 40 g – bez cukru)
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
700 g śliwek (najlepiej węgierek)
cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i masło. Wszystko razem siekamy nożem. Dodajemy żółtka i wanilię, zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3).
Mniejszą część ciasta zawijamy w folię i schładzamy w lodówce.
Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy większą częścią ciasta. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na ok 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200º, wstawiamy blaszkę z ciastem i zapiekamy przez 15-20 minut, aż ciasto lekko się zarumieni.
W tym czasie myjemy śliwki i przekrawamy na pół i usuwamy z nich pestki. Śliwki układamy skórką do dołu na zapieczonym spodzie.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier a następnie proszek budyniowy. Na końcu cienkim strumieniem dodajemy powoli olej i wanilię. Całość miksujemy do połączenia składników. Pianę wykładamy na śliwki i równomiernie rozprowadzamy. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy mniejszą część ciasta.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 35-40 minut. Studzimy. Zimne ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.
Źródło: http://www.fascynacjeani.pl/kruche-ciasto-ze-sliwkami-i-waniliowa-pianka/